top of page

Cena svatebního fotografa aneb jak vybrat fotografa na svatbu?

Aktualizováno: 23. 2.

V dnešní době se technika stává čím dál tím dostupnější. Sto let nazpět byla svatební fotka pouze výsadou bohatých. Ale i tak se v dnešní době jedná o nezanedbatelnou položku. Pojďme se na svatební focení podívat trochu blíže.


Jak to bude za pár let? Budete umět svým dětem či vnoučatům popsat, jaké jste měla svatební šaty nebo kdo se porval o svatební kytici? Určitě i kamarádi a rodina, kteří nemohli být účastni, budou rádi, když se podělíte o své vzpomínky. Nepodceňte proto výběr svého fotografa.


Svatební fotograf Hotel Rýzmburk

Cena vs. fotografie

Jak to budete mít Vy, koho vyberete na svůj výjimečný den? Mnohé páry mají většinou určený rozpočet, a to hraje důležitou roli při výběru fotografa. Někteří se mohou rozhodovat převážně podle finančních možností. V řadě zemí je běžné počítat minimálně s deseti procenty celkového rozpočtu svatby na fotografa.

Na druhé straně jsou zde zákazníci, kteří kladou důraz především na kvalitu fotografií. Fotografie ze svatebního dne jsou velmi často jedním z mála fyzických záznamů tohoto důležitého okamžiku. Rozhodují se tak na základě schopností, stylu fotografa a také doporučení.

Ceny svatebních fotografů v České republice se mohou lišit v závislosti na regionu, zkušenostech fotografa a nabídce služeb. Průměrně se ceny pohybují od několika tisíc do desítek tisíc korun. Profesionální fotograf si jistě bude účtovat více než nadšený amatér. Pokud to převedeme do čísel, bude se jednat o cca 4.000,- až 40.000,- a více.

Pečlivě prostudujte, co je v ceně zahrnuto, i zdánlivě vysoká částka nemusí být ve výsledku až tak vysoká.


Svatební fotograf Ostrvava, svatba v Dolní oblast Vítkovic


Profesionál vs. nadšený amatér nebo kamarád

„Vy máte krásné fotky, ten foťák musel stát asi hodně peněz, že?“. Nejde však jen o vybavení a fotoaparát, ale spíše o to, jak umíte dostupné vybavení využít a jak se díváte na svět a jaké máte zkušenosti.


Profesionální svatební fotografové mají obvykle bohatší zkušenosti a dovednosti, aby zachytili klíčové okamžiky svatebního dne. Profesionální vybavení je samozřejmostí. Do ceny profesionálního fotografa se odráží jak náklady, tak i povinnosti spjaté s živností (povoláním). Ta bude vyšší než u amatérů. Výhodou profesionála je, že se vaši zakázce může věnovat právě v době, kdy amatér jde do práce. Můžete také očekávat více dodatečných služeb od retuší, přes tisk fotografií, tvorbu fotoknih apod.


Angažování nadšeného amatéra nebo kamaráda může být finančně přívětivější. Je třeba však počítat s tím, že kvalita nemusí být na takové úrovni a prostě „něco“ nemusí vyjít. Důležité je tedy vzít v úvahu jejich dovednosti, vybavení a zkušenosti. Pokud máte kamaráda nebo známého, který fotí a je schopný dodat kvalitní práci, může to být skvělá volba.


Mnohdy se mi stalo, že se mi ozvala nevěsta s dotazem: „Nešlo by prosím udělat něco s fotkami, některé jsou tmavé a přijdou mi neostré. Fotil nás kamarád.“ Na tyto případy pozor!


Svatební fotograf, Svatba Golf Ostravice


Kvalita vs. kvantita

Některé páry dávají přednost kvalitním a pečlivě zpracovaným fotografiím před velkým množstvím snímků. Když máte několik opravdu působivých a emotivních fotografií, mohou tyto obrázky lépe vyjádřit atmosféru celého dne. Také je zde fakt, že na stovky fotografií se nikdo koukat nechce a je to únavné.


Na druhou stranu jsou tací, kteří ocení široký záběr fotografií zachycujících různé momenty a detaily ze svatebního dne. Čím více fotografií tím lépe. Momentky jsou super, jsou  spontánní, zachycují autentické okamžiky. Většině lidí přijdou důležitější než pečlivě inscenované snímky. Tady je důležité, aby snímky byly protříděné a nebylo v jedné sérii dvacet téměř totožných záběrů.


Já osobně volím zlatou střední cestu. Několik desítek pečlivě zpracovaných fotografií, kde jsou inscenované fotky např. z párového focení a momentky z celého dne. Pak jsou tady další fotografie, které si do alba nedáte, ale potěší svatební hosty, protože jsou na nich třeba jejich děti apod. Hodí se pak i fotografie výzdoby, účesu, dortu atd., které po vás možná budou chtít dodavatelé.



Svatební fotograf Praha, Svatba v Čechách

V konečném důsledku je důležité mít rozhovor s vybraným fotografem, vyjádřit své očekávání a získat představu o jejich stylu práce. Dobrý profesionální fotograf by měl být schopen přizpůsobit se individuálním preferencím páru a vytvořit kolekci fotografií, která skvěle zaznamenává jejich jedinečný svatební den.


Za chvíli tady máme nový rok a svatební sezónu a tak Vám chci popřát šťastnou ruku při výběru „Vašeho“ svatebního fotografa.



Svatební fotograf Olomouc, Svatba v pivovaru Záhlinice

 
132 zobrazení0 komentářů
bottom of page